Caridina Gracilirostris - Roodneus Garnaal

Vorige Artikel 5 van 17 Volgende
€ 2,25 (inclusief 21% btw)

Wetenschappelijke naam

Caridina gracilirostris

 

 

Nederlandse naam

Roodneus garnaal, Pinokkio

 

 

 

Beschrijving

Een lang gerekte Caridina met een opvallend lange “neus” met een rode of gele kleur. De kleur is water kwaliteit- en stemmingsafhankelijk. Gezonde dieren zijn goed doorzichtig. Ze zwemmen graag.
Deze soort kan ook in brakwater (15 g zout/l) worden gehouden. Leeft in de natuur in mangrovebossen en rivierdelta’s.

 

 

Herkomst

India en zuidoost Azië

 

Grootte

Man: 3,5 cm; vrouw: 4 cm

 

 

Watertemperatuur

20 - 28 °C

 

 

Zuurgraad (pH)

Vanaf 7.0

 

Geslachtonderscheid

Zoals bij alle Caridina’s: Vrouwtje is voller en robuuster.

 

 

Draagtijd

± 10-14 dagen

 

 

Aantal eieren

200-1500 afhankelijk van de grootte van het vrouwtje met een cyclus van 5-6 weken.

 

 

Kweek is enkel mogelijk in

brakwater

 

 

Opkweek (bijzonderheden)

Het aantal eieren in 1 zwangerschap loopt uiteen van 130 tot 718. Dit aantal is o.a. afhankelijk van de grootte van het vrouwtje. Ongeveer 14 dagen na het “leggen” van de eieren, komen de eieren uit. De larven komen ter wereld in het zoö-stadium 1 en doorlopen nog 5 stadia als zoöplankton. 12 tot 14 dagen na de geboorte veranderen ze in postlarven (kleine garnaaltjes).

Het optimale zoutgehalte lag bij 15 gram/liter als je kijkt naar overleven en ontwikkeling van de larven. Het slechtst deden de larven het bij 10 gram zout/liter. Bij dit zoutgehalte bereikten ze alleen stadium Zoö IV bij 30°C, 15 dagen na de geboorte.

De optimale temperatuur is 27°C in vergelijking met 24 en 30 °C.

Larven op een dieet van Phycopure (merknaam!) hebben een significant betere overleving (>90%) dan de larven die gevoerd worden met Chaetoceros en Nannochloris. De larven op een dieet van alleen Nanochloris gingen binnen 12 dagen dood.

Het aantal larven per liter is ook van invloed op het percentage dat overleefd. In de latere ontwikkelingsstadia (vanaf Zoö V) is een concentratie van 25 larven per liter beter dan hogere concentraties. Ook gaat de ontwikkeling langzamer bij hogere concentraties.

Na 69 dagen zijn de larven veranderd in kleine garnalen en kunnen ze naar zoetwater overgebracht worden. Na ongeveer 6 maanden zijn de garnalen seksueel volwassen.

Volwassen dieren kunnen goed in brakwater (15 g zout/l) gehouden worden en krijgen dan regelmatig eieren. Het is daarom mogelijk om volwassen dieren, larven en jongen bij elkaar in 1 bak te houden.

 

Bakgrootte

minimale inhoud van 30 liter

 

 

Bakinrichting

Normale inrichting.

 

 

Medebewoners

Kleine vriendelijke dieren (bijv. vissen en garnalen van maximaal 4 cm)

 

 

Voer

Alleseter, detritus (plantaardig en dierlijk afval dat zich op de bodem verzamelt), speciale tabletten voor kreeften of garnalen, vlokvoer.

© 2010 - 2021 Aquafizz | Uw Aquarium speciaalzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel